Înainte de toate, candidez pentru a întoarce Uniunea Salvați România cu fața către cetățeni. Pledez pentru ieșirea din jocul politic intern și pentru îndreptarea energiilor noastre în direcția unei opoziții ferme față de PSD și a construcției unei alternative politice reale, credibile și solide, care să ne permită să câștigăm un loc important într-o viitoare configurație politică și să preluăm frâiele guvernării.

Am o carieră profesională care mă definește, cea de profesor universitar. În același timp, am o experiență în serviciul public, ca ambasador în Luxemburg, ca ministru al Culturii, ca senator USR, misiuni în care am coordonat, organizat sau negociat acțiuni și proiecte importante pentru România, cum ar fi  proiectul „Sibiu – Capitală Culturală Europeană”, introducerea Roșiei Montane pe lista indicativă UNESCO și includerea pădurilor virgine de fag ale României în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Sunt un om al echilibrului și pot aduce un stil de lucru și de conducere care să pună în valoare talentele și energiile diverse din partid.  

Departe de a fi o vulnerabilitate, diversitatea noastră este o resursă care ne poate face atractivi pentru diverse segmente ale societății. Această diversitate ne conferă o imunitate naturală la obtuzitatea ideologică, mereu primejdioasă, și ne dă competențe variate care pot ajuta la atingerea obiectivelor noastre politice.

Văd în USR un proiect comun în care fiecare dintre noi reprezintă o resursă prețioasă.

Dacă pentru membrii altor partide doar partidul ca realitate abstractă este important, USR este viu prin comunitatea membrilor și simpatizanților, creată prin alăturarea consensuală a energiilor lor.

Candidatura mea la președinția USR e construită în jurul a patru priorități:

I. UN PARTID MODERN, PUTERNIC ȘI PRO-ACTIV, DESCHIS CĂTRE AGENDA CETĂȚEANULUI

La următoarele alegeri, USR nu mai poate miza pe un avantaj conjunctural sau pe efectul de noutate. Creșterea partidului pe scena politică a României se poate produce doar ca efect al profesionalizării noastre interne, atât la nivel național, cât și local. Deși sondajele apărute după alegerile parlamentare nu pot fi învestite cu încredere, este limpede că folosirea aceleiași strategii nu mai poate funcționa în sensul de a crește partidul spre  15-20 % din intențiile de vot, singura cale spre stabilizarea lui pe scena politică.

Pentru a ne propune în mod serios și realist modernizarea României, trebuie să devenim noi înșine un partid modern, generator de politici și programe rezultate din analiza atentă a realității sociale.

Îmi doresc un USR relevant pentru cetățeni, capabil să comunice eficient cu alegătorii, să-i scoată din captivitatea mesajelor populiste și să proiecteze imaginea de forță a opoziției veritabile și de alternativă credibilă la guvernarea coruptă și iresponsabilă a actualei coaliții de guvernare în jurul PSD. Îmi doresc un USR capabil să transforme analiza în acțiune, prin forța conjugată și multiplicată a membrilor săi.

Obiective

II. O DOCTRINĂ POLITICĂ BAZATĂ PE PRINCIPII ȘI VALORI COMUNE

USR are nevoie de o identitate politică proprie, dincolo de profilurile ideologice individuale sau de grup prezente în interiorul său. În absența unui asemenea liant doctrinar, USR nu își poate găsi direcția și coerența în acțiunea politică.

„USR Viu”, documentul comun de principii și valori doctrinare pe care l-am redactat într-o consultare largă și transparentă cu membrii partidului de diverse sensibilități ideologice, oferă premisele acestei identități politice. Un soclu doctrinar îmbrățișat larg de membrii partidului este singurul temei pentru a ne asigura că USR-ul va fi până la capăt un partid fondat pe valori și principii, nu pe susținerea unor grupuri sau unor oameni, că USR va rămâne unit, contând în chip rezonabil și predictibil pe votul alegătorilor.

Să nu uităm niciun moment că USR este partidul care apără libertățile individului în raport cu Statul, partidul care apără democrația constituțională și independența justiției. Votanții noștri trebuie să găsească un partid al libertății, al inițiativei și al creativității în sensul găsirii de soluții pentru propășirea indivizilor, un partid care intervine hotărâtor în problema sărăciei și care promovează egalitatea în drepturi. Nu un partid care se mărginește să difuzeze idei preluate, ci unul care își contextualizează propunerile ținând cont de contextul politic românesc așa cum îl găsim acum, dominat de un regim oligarhic în care rețelele sunt constituite pe bază de nepotism, de trafic de influență, și de politizare a administrației.

Obiective

CONDUCEREA PARTIDULUI PE UN DRUM COMUN. DECIZII BAZATE PE REGULI, PRINCIPII ȘI VALORI

USR are nevoie de moderație și echilibru la vârful partidului, de un stil de lucru și de conducere care să promoveze dezbaterea și negocierea rațională în defavoarea confruntării și manevrelor de culise. Abordările maximaliste, de tipul „totul sau nimic”, trebuie respinse pentru că transformă USR într-o colecție de tabere aflate permanent pe picior de război intern.

Afinitățile și loialitățile sunt normale în politică, dar ele nu trebuie să devină motorul principal sau exclusiv în procesul decizional. Când deciziile se iau doar pe criterii de loialitate personală sau de grup, partidul riscă să eșueze în sectarism și viziune îngustă „de tip tunel”. O astfel de abordare nu ne poate duce decât către sciziune, o catastrofă pentru noi, dar mai ales o mare decepție pentru votanții noștri.

Doresc ca USR să se dezvolte printr-un mecanism de luare a deciziilor colegial și rezonabil în interior, bazat pe consultări și negocieri interne prealabile, dar totodată pe cunoașterea și consultarea publicului nostru țintă.

Vă rog să vedeți candidatura mea ca o mediere necesară între facțiuni, ca un element de echilibru, o punte de negociere între tendințele diverse din partid. O garanție că partidul se va dezvolta pornind de la toate energiile lui vii, cu simț de măsură și evitarea oricărui exces.

Obiective

IV. CONSOLIDARE PRIN EXTINDEREA FILIALELOR ȘI O MANIERĂ DE LUCRU BAZATĂ PE ECHIPE EFICIENTE

Uniunea Salvați România își va putea realiza potențialul politic doar prin intermediul unor filiale puternice, capabile să selecteze candidați credibili pentru testele electorale care ne așteaptă. Un partid mic, care stagnează sub 2000 de membri, nu poate emite pretenții serioase în politica națională. Extinderea partidului trebuie să devină una dintre prioritățile strategice ale USR.

Partidul este o sumă de individualități remarcabile, diverse și complementare, dar nu a reușit până acum să valorifice la maximum acest potențial. A venit timpul să trecem împreună proba cooperării pentru un scop comun.

Obiective

Am încredere în puterea noastră, a tuturor membrilor USR, de a transforma acest partid dintr-o colecție eterogenă de grupări închise aproape ermetic, într-o adevărată uniune a forțelor vii, modernizatoare, într-un partid deschis către dialog intern și conectat la nevoile societății românești.

Am convingerea că pot oferi USR, prin experiență și personalitate, varianta cea mai potrivită pentru a asigura unitatea partidului. Pentru USR, a sosit timpul construcției calme, al deciziilor echilibrate, luate prin negociere și dialog. Suntem prea puțini și adversarii noștri comuni sunt prea mulți și prea puternici pentru a ne mai permite să ne pierdem în dispute interne. Vreau să aduc pacea și reconcilierea în acest partid, pentru că de ele va depinde, în cele din urmă, puterea noastră de a fi cu adevărat alternativa la vechea clasă politică. 

Îmi doresc ca, după campania internă și după încheierea Congresului, să intrăm într-o etapă nouă, de creștere și de maturizare politică. Datorăm acest lucru membrilor, simpatizanților și, mai ales, alegătorilor noștri.