În ciuda tumultului politic datorat demisiei unui premier și numirea altuia, vizitele mele în centrele de plasament au continuat și astăzi dimineață.

Am fost la un centru special pentru copii cu măsura protecției speciale din motive ce țin de delincvență juvenilă. Tinerii au comis diferite fapte penale, unii sunt dependenți de droguri, alții de bronz, prenadez și lista continuă. Situația e cu mult mai delicată având în vedere că mulți vin cu un bagaj infracțional încărcat și, desigur, cu traume din trecut. 

Am discutat cu reprezentanții centrului și cu directorul executiv pentru Protecția Copilului al DGASPC Sector 3. Mă bucură să văd că ei fac diferite demersuri în interesul copilului și că înțeleg importanța muncii lor. 

Centrul găzduiește numai 12 copii, un număr mai mic decât în alte centre pe care le-am văzut supraaglomerate. Condițiile sunt decente, comparativ cu restul centrelor, cu o singură excepție: nu toți copiii au geamuri în cameră, ceea ce dă un sentiment neplăcut de claustrare. 
Cu toate acestea rămâne problema prezentă în toată țara, lipsa specialiștilor psihoterapeuți pentru copii care să facă o psihoterapie de durată.

Cei câțiva copii cu care am stat de vorbă (unii erau la școală sau nu erau în centru) mi s-au părut a fi într-un oarecare echilibru, ținând seama de situația delicată pentru care ei se află acolo. Am mai simțit și că reprezentanții centrului încearcă să facă eforturi pentru a face față provocărilor de acolo. 

Am adus și eu haine groase, de iarnă, pentru copii, mai mari și mai mici, pe care administrația centrului le-a preluat cu mult profesionalism. Știu că ele vor fi date copiilor care au nevoie de ele.

Voi continua vizitele. Vineri voi merge la Fundația „Viață și Lumină” din București. Am fost invitat de aceștia să vorbesc cu tinerii și să iau contact cu viziunea lor despre protecție socială și protecția copilului.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *