Faptul că vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, și-a plagiat doctoratul dând un simplu copy-paste la câteva texte găsite pe internet, sub coordonarea lui Tudorel Toader, ne arată în ce stare se află acum învățământul românesc.

Codruț Olaru, Gabriel Oprea, Victor Ponta nu reprezintă un caz izolat, ci sunt exemple dintr-o practică la nivel național..

Deși jumătate dintre elevi sunt analfabeți funcțional și suntem la coada clasamentului când vine vorba de testele PISA, în domeniul doctoratelor stăm extraordinar de bine. Din ’90 și până azi, s-au acordat aproape 70,000 de titluri de doctori, jumătate fiind date doar în ultimii 6 ani. Pentru a avea o imagina mai clară, România are mai mulți doctori pe cap de locuitor decât state precum Germania sau Franța.

Asistăm, deci, la o inflație masivă a titlurilor academice, iar cazurile de plagiat expuse în presă sunt vârful unui aisberg uriaș de impostură. Vor trece ceva ani până când se va face lumină în toate aceste zeci de mii de cazuri, dacă se va face vreodată.

Datoria noastră e să facem tot ce putem pentru a îndrepta lucrurile. Să demascăm și să îi separăm pe oportuniștii semidocți de cei care au muncit cu adevărat pentru acest titlu și îl merită pe deplin. Din acest motiv, împreună cu colegul meu deputatul USR Adrian-Claudiu Prisnel, am decis să depunem o inițiativă legislativă pentru înființarea Depozitului Electronic Național al Lucrărilor Științifice. Aici vor trebui depuse toate tezele de doctorat, lucrările de licență, disertații și orice articol, analiză sau raport cu caracter științific realizat cu sprijinul financiar al statului.

Poate că nu va rezolva această problemă dintr-odată, căci practica asta e una sistemică, veche de câteva decenii deja. Dar e un prim pas. Pentru că dacă nu îi vor demasca instituțiile, trebuie să încercăm noi, organizații sau alți oameni pe cont propriu. Iar, pentru a-i demasca noi, trebuie să nu se mai poată ascunde. Trebuie să nu mai întâmpinăm aceleași piedici pentru a avea acces la scrierile lor.

https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b596&an_cls=2017


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *