Comisia Europeană a publicat azi raportul de progres al României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), cu privire la funcționarea sistemului judiciar și a politicilor de prevenire și combatere a corupției. De fapt, ar fi mai corect spus „raport de regres”, pentru că România nu a mai avut de mulți ani un raport MCV atât de critic.

Avem azi confirmarea oficială din partea Comisiei Europene că PSD și ALDE au irosit acest prim an de guvernare cu acțiuni menite a submina independența justiției. Noi, Uniunea Salvați România, dar și toți cetățenii care am protestat în stradă, o știm și o spunem zi de zi din luna ianuarie, dar era important ca, la rândul ei, Comisia Europeană să ia act de această realitate și să o afirme explicit.

În raportul precedent, din luna ianuarie, România obținuse în sfârșit, pe baza progreselor înregistrate anterior, o „foaie de parcurs” clară, constând din 12 recomandări punctuale. Tot ce avea de făcut coaliția de guvernare PSD – ALDE era să lucreze serios și cu bună-credință pentru rezolvarea acestor ultime recomandări, pentru a demonstra că, în România, progresele înregistrate în domeniul justiției și luptei anticorupție sunt durabile și ireversibile.

Nici vorbă! Coaliția PSD – ALDE s-a străduit din răsputeri să demonstreze contrariul, prin aproape fiecare acțiune guvernamentală și legislativă.

Unde ne aflăm în acest moment? Comisia remarcă o stagnare a ritmului general al reformei în cursul anului 2017 și o încetinire în îndeplinirea recomandărilor propuse în ultimul raport. Mai grav, Comisia vorbește despre riscul revenirii problemelor pe care raportul din ianuarie 2017 le considera a fi închise. Cel mai grav, Comisia afirmă că „provocările legate de independența justiției reprezintă o sursă serioasă de îngrijorare”. Puținele progrese înregistrate se datorează activității unor instituții pe care PSD și ALDE nu au apucat încă să le distrugă.

Prin acest ultim raport MCV, Comisia Europeană pune în fața guvernanților, fără menajamente, o oglindă a atacului lor permanent împotriva justiției. Coaliția PSD – ALDE aduce prejudicii enorme României și statutului ei de stat membru al Uniunii Europene.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4611_ro.htm


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *