Recent am acordat un interviu celor de la OBIECTIV, vocea Brăilei în care am tras un semnal de alarmă cu privire la patrimoniul cultural din Brăila.

„M-a impresionat foarte mult orașul dumneavoastră. Este

deosebit. Este un oraș care s-a dezvoltat, în bună parte, înainte de domnia lui Carol I în România. În perioada în care Brăila era porto franco, scutit de impozit. Deci imediat după 1834 până prin 1870 și ceva. Ei bine, se vede lucrul ăsta! Este o arhitectură și un urbanism care precede cumva perioada Carol I, pe care noi o cunoaștem bine în București, de pildă. Însă această caracteristică arhitecturală și urbanisticăpe care o are Brăila face din acest oraș un loc unic, aș zice, deosebit în peisajul românesc. Ce m-a impresionat? Bineînțeles, clădirile. Dintre care, câteva am văzut că au putut fi restaurate foarte frumos: Casa «Popeea», Muzeul «Nicăpetre», Casa «Goangă», Teatrul «Maria Filotti». Și ar mai fi câteva. Sunt lucruri care dovedesc bune practici în domeniu și dovedesc o preocupare de a accesa fonduri, de a face într-adevăr ceva util cu ele”, a declarat Alexandrescu.

Acesta a insistat chiar să ne trimită câteva fotografii pe care le-a făcut personal în acel weekend în care a vizitat Brăila, tocmai pentru a surprinde frumusețea unor clădiri restaurate și pentru a trage un semnal de alarmă legat de cele care se află într-o stare precară.

Întreg interviul poate fi citit direct de pe site-ul: obiectiv, vocea Brăilei: http://obiectivbr.ro/content/ex-ministrul-culturii-vlad-alexandrescu-vrea-s%C4%83-salveze-cl%C4%83dirile-din-br%C4%83ila

Categorii: Fără categorie

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *