După ce, în luna mai a acestui an, majoritatea parlamentară a respins OUG nr. 91/2016 privind reforma cinematografiei, în ciuda a numeroase proteste ale cineaștilor români dintre cei mai marcanți, Guvernul Tudose a venit cu o maimuțăreală de ordonanță de urgență.

Invocând în preambul „existența unor disfuncționalități semnificative a (sic!) instrumentelor instituționale, financiare și legislative aflate la dispoziția industriei cinematografice”, ea instituie, drept măsură pentru a veni în sprijinul lipsei cronice de finanțare pentru tinerii cineaști, pentru filmul de artă, pentru filmul experimental, precum și a numeroaselor deficiențe resimțite în sistem în ultimii zece ani, introducerea unei noi secțiuni în concursul de selecție a proiectelor cinematografice pentru finanțarea prin Fondul Cinematografic al CNC, intitulată „secțiunea filmelor de lung sau scurt metraj tematică”.

Urgența acestui act normativ îl constituie, potrivit aceluiași preambul, „selecția, producția și promovarea producțiilor cinematografice dedicate unor evenimente istorice precum aniversarea Marii Uniri de la 1918 sau a unor personalități și acțiuni culturale speciale”.

Astăzi în Senat, Grupul senatorilor USR a votat împotriva legii de adoptare a acestei maimuțăreli. Nu numai confuză (care o fi tema tematicii?), dar și nocivă prin încurajarea unor producții cinematografice finanțabile doar pentru că sunt tematice, nu neapărat pentru că sunt originale sau inovatoare, OUG deschide ușa clientelei PSD, gata să se adape din apele stătătoare ale naționalismului ceaușist.

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *