Avem nevoie de un Muzeu al Locomotivelor și vagoanelor înființat prin lege la Dej? Cred că nu, fiindcă avem deja unul, conceput după criteriile cele mai noi ale muzeologiei: el se numește Căile Ferate Române!

Senatorii și deputații de la ALDE și PSD care au inițiat această propunere legislativă au făcut o manevră populistă. La fel cum înființarea Muzeului Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu în 2015 a fost doar pe hârtie. Un muzeu trebuie să fie înființat printr-un ordin de ministru.

În societatea actuală, cei care trec pragul unui muzeu intră într-un contact viu cu exponatele, care se află într-un circuit dinamic. Vizitatorii au satisfacția descoperirii unor obiecte ciudate, și nu au doar un contact pasiv cu obiectele expuse, cum gândesc unii parlamentari de la putere.

Am votat împotrivă deoarece nu au fost parcurse etapele procedurale și nici nu au fost îndeplinite anumite condiții prevăzute de Legea muzeelor și a colecțiilor publice nr 311/2003. Ministerul Transporturilor are deja în subordine Muzeul Căilor Ferate Române, dar nici acesta nu este acreditat în conformitate cu Legea 311/2003.

Această inițiativă legislativă subordonează o structură înființată prin lege, Centrul Muzeal al Locomotivelor, altei structuri înființate în cadrul CENAFER, printr-un ordin de ministru, un act normativ care are o forță juridică inferioară legii, Muzeul Căilor Ferate Române.

Atât Uniunea Salvați România, cât și ceilalți membri ai opoziției prezenți în plenul Senatului au votat împotriva acestui muzeu, dar, din nefericire, mașinăria de vot a funcționat și acum.

Categorii: Din plenVideo

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *