Cultura României de astăzi primește o lovitură pe termen lung din partea guvernului PSD-ALDE sub forma “revoluției fiscale”. Noul cod fiscal lovește în artiștii cei mai vulnerabili, și cei aflați la început de carieră, un dezastru adus de formularul 600 al ANAF.

Dacă au câștigat 2000 lei brut pe lună din activități independente vor trebui să plătească prima tranșă trimestrială de 2000 lei cash la ANAF, contribuții sociale în mod anticipat, adică să se împrumute din banii pe care nu îi au încă.

În ultimii ani, artiști și oameni de cultură au jucat un rol din ce în ce mai important în România, încercând să grăbească maturizarea societății, cerând de fiecare dată și atenționând asupra necesității înnoirii ei. Actul artistic a fost adesea un act de protest. Protestul a devenit, până la urmă, o formă de cultură politică, bazată pe creativitate, conștiință și luciditate. Oameni de cultură, cu cele mai diverse idei și credințe, și-au dat întâlnire în orașe pentru a manifesta nevoia de schimbare.

Ei s-au întâlnit spiritual în spații definite de teme noi, de idei noi, de nevoi noi. Spații care au creat comunități, discurs, cultură, artă. S-a ivit astfel o cultură a străzii, o cultură care contribuie mult la cultura pur şi simplu. Scriitori, muzicieni, actori, artişti vizuali, dansatori, spunând adevărul și manifestându-l în stradă, au creat cultură. S-a creat astfel o fuziune între cultură şi cultura străzii. S-au creat aşteptări printre oamenii de artă şi, pe de altă parte, o conjuncţie între mişcările civice şi creatori, cum nu a mai fost în trecutul apropiat.

Guvernul i-a identificat pe artiștii independenți ca fiind cei care articulează o cultură a protestului. În absența unui statut al artistului care să recunoască si să garanteaze efortul de creație culturală pe care artiștii independenți îl fac, coaliția PSD-ALDE lovește în categoria cea mai vulnerabilă a creatorilor români care trăiesc deseori la limita subzistenței. 
Lovitura guvernului Tudose este o gafă cu bătaie foarte lungă din partea PSD, o lovitură asupra culturii vii din România.

Ziua Culturii Naționale – Guvernul îi îngroapă pe artiștii independenți prin “revoluția fiscală”

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *