Pe Edgar Quinet, străduța dintre clădirea Universității din București și Universitatea de Arhitectură, s-a improvizat de ceva timp un ”garaj” în aer liber pentru Poliția Locală București. Zi de zi, aproape 40 de locuri de parcare sunt ocupate în mod inutil de mașinile poliției locale. Nici mașinile, nici agenții nu poartă vreun însemn al poliției, deși sunt învestiți cu o anumită autoritate.

Înțeleg că poliția locală are nevoie de spațiu pentru autovehicule, dar chiar nu putea găsi nimic altceva decât cel mai central loc din întreaga capitală, lângă clădirea Universității? Avem un Plan de Mobilitate Urbană pentru București care să amelioreze problema traficului și parcărilor, dar primăria adună deja restanțe de câțiva ani iar lucrurile nu par să meargă înspre bine, dimpotrivă.

Nu mă înțelegeți greșit, scopul meu nu e de a încuraja mersul cu mașina personală în detrimentul transportului în comun. Dar nu am cum să nu observ o tendință tot mai puternică a instituțiilor capitalei de confiscare a spațiului public în interesul unei caste de privilegiați. Anul trecut, când doamna primar Firea și-a dorit să aibă parcare la ușa primăriei, autoritățile s-au conformat și au tăiat o bucată de trotuar pentru noua parcare.

Am trimis o întrebare parlamentară către doamna primar și către șeful poliției locale din București, Ștefan Văsii, în legătură cu „garajul” improvizat în chip samavolnic pe strada Edgar Quinet. Dincolo de asta, important e să realizăm că spațiul public trebuie să fie al nostru, al tuturor, nu concesionat fără termen unor autorități publice care și-l alocă cu de la sine putere.

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *