Acum câteva luni, am decis împreună cu colegul meu, deputatul USR Adrian-Claudiu Prisnel, să depunem o propunere legislativă pentru a lupta împotriva fenomenului plagiatelor din mediul academic. 

Inițiativa are ca scop înființarea Depozitului Electronic Național al Lucrărilor Științifice, unde vor trebui depuse, în format digital, toate tezele de doctorat și orice articol, analiză sau raport cu caracter științific realizat cu sprijinul financiar al statului. Astfel, toate lucrările științifice vor fi disponibile oricui va dori să le cerceteze, fără a mai îngreuna accesul ca în prezent. 

Astăzi, proiectul a primit un aviz pozitiv de la Comisia pentru Cultură a Senatului, după ce fusese avizată negativ de Comisia pentru Muncă. Un rol important îl va avea Comisia pentru Învățământ, comisia de fond, care va da un raport de admitere sau de respingere. 

Fac, azi, un apel la toți membrii Comisiei pentru Învățământ din Senat să voteze în favoarea acestui raport. Dincolo de interesele personale sau de partid, le cer să facă ceea ce este corect pentru mediul academic din România. Trebuie să facem acest prim pas pentru a ieși din impostura generalizată, să oprim fenomenul uriaș al lucrărilor plagiate și să începem să construim o elită universitară adevărată, competentă.

Am speranța și încrederea că vor lua o decizie onestă, nu doar în interesul lor, ci în interesul nostru, al tuturor.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *