Astăzi a fost pe ordinea de zi la Comisia pentru învățământ un proiect de lege, inițiat de Guvern, ce modifică şi completează Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Consider că fetele cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani sunt o categorie vulnerabilă în fața violenței domestice, violenței sexuale și a tipurilor de violență fizică și verbală des întâlnite în școli. El pot fi victime atât ale formelor de violență care pot afecta și pe băieți, dar și ale violenței sau hărțuirii sexuale. Dincolo de sancționarea acestor forme de violență, sunt necesare campanii de conștientizare și cursuri de formare atât pentru profesori și consilierii școlari cât și pentru elevii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. 

Pentru a putea preveni și combate aceste forme grave de comportament abuziv și pentru a diminua pe cât posibil fenomene primejdioase care afectează cu precădere generația tânără, atât cadrele didactice, cât și elevii au nevoie de programe educative, campanii de conștientizare și cursuri speciale.

România a ratificat în 2016 Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a opri acest flagel prezent și în România. Avem prea mulți tineri, prea mulți elevi care suferă în tăcere din cauza violenței domestice și a violenței sexuale.

Am propus un amendament (care modifică art. 10, alin. 3) astfel încât „Ministerul Educației Naționale realizează, cu sprijinul celorlalte ministere implicate și în colaborare cu organizațiile neguvernamentale cu activitate în domeniu, programe educative pentru cadre didactice, părinți și copii, în vederea prevenirii violenței domestice, a hărțuirii și violenței sexuale, inclusiv prin organizarea de parteneriate școală – comunitate – familie.”

sursă foto: https://www.rfi.ro/social-86913-abuzarea-copiilor-spitale-v-managerul-spitalului-de-pediatrie-sibiu-si-dat-demisia-dsp


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *