A treia sesiune parlamentară a actualei legislaturi a venit la pachet cu al treilea guvern PSD. De data aceasta premierul Tudose și-a depus mandatul, după ce colegii lui de partid i-au retras sprijinul politic. N-a mai fost necesară o moțiune de cenzură.
Premier a fost desemnată Viorica Dăncilă. Când credeam că mai rău nu se poate, politica românească reușește cumva să te surprindă.
Sesiunea aceasta, instaurarea dictaturii majorității a ajuns la final. Dezbaterea a dispărut de pe ordinea de zi, microfonul opoziției a fost tăiat, iar regulamentele camerelor decupate după voința majorității.
Din februarie sunt liderul de grup al Uniunii Salvați România din Senat. Alături de ceilalți 12 senatori ai USR și de consilierii noștri formăm un grup parlamentar ce săptămână de săptămână luptă în parlament pentru fiecare lege și amendament în parte.
Legile justiției, Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Legea manualului unic, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, Legea off-shore, Codul Administrativ, toate acestea sunt fronturi în care parlamentarii USR nu au dat un pas înapoi. Prin folosirea abilă a procedurilor și regulamentelor parlamentare, prin sesizările trimise Curții Constituționale, au trecut 6 luni de zile fără ca aceste legi să fie promulgate.

Le-am arătat românilor că Palatul Parlamentului ar trebui să fie al poporului, nu ar unor indivizi ce își urmăresc propriul interes. Am fost toți pentru justiție, am fost aproape de protestatarii care au ales să vină pe holurile Palatului Parlamentului ca să își exprime nemulțumirea față de actuala majoritate parlamentară, față de actualul guvern care este manevrat din umbră de președintele Camerei Deputaților.
Mesajele și acțiunile noastre au tras un semnal de alarmă că democrația se află în pericol! De la parlament și până la guvern, instituțiile sunt golite de conținut, iar puterea se concentrează tot mai mult la Înalta Poartă din Kiseleff.

Situația copiilor instituționalizați în centrele de plasament
De la începutul anului, o mare parte din atenția și resursele echipei mele s-a îndreptat către situația copiilor instituționalizați. Am mers în 17 centre de plasament din București și din țară pentru a vedea cu ochii mei condițiile în care trăiesc. Am fost în spitale de psihiatrie pentru că fenomenul psihiatrizării încă este prezent în societatea noastră. Am organizat dezbateri la grupul parlamentar USR Senat alături de tineri instituționalizați, de reprezentanți ai D.G.A.S.P.C., de asistenți maternali, de oameni din societatea civilă care cunosc fenomenul. Am avut o serie de întâlniri cu tinerii instituționalizați ce au dorit să-mi povestească despre abuzurile la care sunt parte ei și colegii lor. De fiecare dată când mi s-au semnalat abuzuri comise asupra copiilor aceștia, am acționat și am sesizat toate instituțiile abilitate, fie că vorbim de A.N.P.D.C.A, Avocatul Copilului, D.G.A.S.P.C și Parchetul de pe lângă Judecătoria județului unde s-a constatat abuzul. Ca urmare a unora dintre ele, autoritățile sesizate au luat măsurile necesare. Am avut întâlniri cu specialiști din domeniul psihiatriei, psihologiei, asistenței sociale și activiști din domeniul protecției drepturilor copilului.
Pe data de 24 aprilie am avut o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai D.G.A.S.P.C.-urilor din țară ca urmare a vizitelor efectuate în centrele de plasament și centrele de primire în regim de urgență. Am dezbătut despre problemele sistemului de protecție a copilului, care sunt aspectele unde eșuează în a-și îndeplini menirea și cum poate fi el îmbunătățit.
Alături de echipa mea am documentat totul într-un raport moral pe care îl voi lansa în toamna acestui an, un raport moral ce evidențiază lucrurile cutremurătoare din sistemul de protecție al copilului. Într-un amplu material publicat în Revista 22 am făcut deja publice fragmente ale acestui raport.

Dosarul Roșia Montană în UNESCO
Înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO a fost pentru mine o cauză încă de la începutul acestei sesiuni. De când am aflat că Roșia Montană va fi discutată la sesiunea UNESCO din acest an cu recomandare de înscriere pe lista patrimoniului mondial, dar și că există riscul ca Guvernul să blocheze această înscriere, am adresat numeroase interpelări, scrisori deschise și invitații la discuții prim-ministrului și ministrului culturii. Lipsa oricărui răspuns din partea lor mi-a semnalat deja ceea ce urma să se întâmple la sesiunea UNESCO.
Între 27 iunie și 4 iulie, am participat, în calitate de senator, secretar al Comisiei UNESCO din Parlamentul României, la sesiunea Comitetului UNESCO de la Bahrain unde s-a dezbătut introducerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Toate statele participante au fost de acord cu recomandarea de includere pe care a făcut-o ICOMOS, până în momentul în care statul român, prin reprezentantul Ministerului Culturii, a cerut contrariul. Guvernul României s-a luptat cu toate mijloacele împotriva noastră, a pus interesele unei companii private și a propriilor buzunare deasupra intereselor naționale. Din fericire, Comitetul UNESCO nu a preluat toate formulările sugerate de reprezentantul Guvernului României prin care ar fi amânat reevaluarea dosarului până la finalizarea procesului de arbitraj. Astfel, România mai are încă o șansă de a înscrie situl Roșia Montană dacă redepune dosarul în termen de 3 ani. Am avut un rol activ în susținerea acestui amendament preluat de către UNESCO. Pe tot parcursul sesiunii am făcut informări pentru publicul și presa din România privind importanța includerii Roșiei Montane în lista UNESCO, privind stadiul dezbaterilor de la Bahrain asupra dosarului Roșia Montană precum și privind amendamentele propuse de Guvernul României și cele adoptate într-un final de UNESCO. După finalizarea sesiunii am explicat, prin numeroase interviuri date presei din România, consecințele deciziei luate de UNESCO, având în vedere faptul că Guvernul, prin vocea ministrului Ivașcu, a lansat o amplă campanie de dezinformare publică în privința dosarului Roșia Montană.

Inițiative legislative
Chiar la începutul sesiunii parlamentare am introdus un amendament la Comisia pentru Învățământ de la Senat, la OUG 90 din 2017 (cea care blochează angajările în sectorul public), prin care sunt din nou permise angajările în Universități și în învățământul preuniversitar. Comisia și l-a însușit și a avizat favorabil proiectul de lege.
Pe data de 27 februarie plenul Senatului a adoptat proiectul de lege de modificare a O.G 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic. Sunt un co-inițiator al acestui proiect și modificarea O.G. 43/2000 a fost pentru mine o prioritate încă din timpul mandatului meu de ministru al culturii. Stabilirea rolul diagnosticului arheologic și al raportului de cercetare arheologică preventivă în procedurile de autorizare, redefinirea procedurii de descărcare de sarcină arheologică, dar și reglementarea mai strictă a accesului cu detectoare de metale şi utilizarea lor în siturile arheologice sunt numai câteva dintre modificările aduse O.G. 43/2000.
Am inițiat o lege pentru permiterea accesului publicului la toate tezele de doctorat, pentru a putea fi consultate atât la Biblioteca Națională, cât și online.
Am propus și trecut amendamente în Comisia de Învățământ pentru modificarea noii Legi a Academiei Române, prin care veniturile și bugetul instituției pot fi folosite numai conform statutului și legii, precum și direcționarea unei părți a bugetului Academiei către bursele doctoranzilor, Editura Academiei sau bibliotecile acesteia. Am reușit, de asemenea, să conving membrii comisiei să elimine articolul prin care se acorda Președintelui Academiei rang de ministru, iar vicepreședinților rang de secretar de stat.
De asemenea, amendamentul propus de mine la Legea privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului a fost însușit de Comisia de învățământ din Senat. Conform acestuia, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern.
Un alt proiect de lege la care am propus un amendament însușit de comisia Senatului a fost proiectul Guvernului de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Amendamentul obligă Ministerul Educației Naționale să realizeze programe educative pentru cadre didactice, părinți și copii, în vederea prevenirii violenței domestice, a hărțuirii și violenței sexuale, inclusiv prin organizarea de parteneriate școală – comunitate – familie.
Sesizări și plângeri privind distrugerea patrimoniului
Am sesizat organelor competente cazuri grave de abuz asupra unor monumente istorice sau clădiri cu importanță istorică valoroase pentru patrimoniul local. Din nefericire, starea patrimoniului multor orașe din România este într-o continuă degradare, iar presiunea dezvoltatorilor imobiliari și proiectele megalomanice de infrastructură ale administrațiilor iresponsabile duc zilnic la pierderi iremediabile pentru patrimoniul cultural. Am tras un semnal de alarmă privind intervențiile samavolnice din Grădina Cișmigiu, monument istoric de grupa valorică A, pentru introducerea unui nou sistem de iluminat. Am semnalat de asemenea un caz limpede de iminență a demolării unei clădiri reprezentative din orașul Fălticeni, o clădire în care a funcționat până în vara anului trecut cea mai veche maternitate din țară și care ar urma să fie demolată pentru a face loc unui supermarket.
Monitorizarea SRTV
În această sesiune parlamentară au ieșit la suprafață și abuzurile din TVR. Doina Gradea conduce SRTV fără pic de decență și își bate joc de cetățenii României pe bani publici. Am tras un semnal de alarmă privind reaua-credință, incompetența și lipsa de integritate de care a dat dovadă Președintele director-general al TVR, Doina Gradea. Plimbările pe tot mapamondul fără aprobarea Consiliului de Administrație al SRTV sau pumnul în gură pe care îl pune angajaților TVR care critică puterea sunt doar câteva exemple de abuzuri din televiziunea română pe care le-am semnalat. Voi demasca ferm și pe viitor persoanele imorale ce afectează interesul public în această instituție.
Sinteza activității parlamentare
Inițiative legislative
1 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
2 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
3 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
4 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
5 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
6 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
7 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
8 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
9 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
10 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
11 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
12 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
13 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
14 |
| înregistrat la Senat pt. dezbatere | |||||
15 |
| înregistrat la Senat pt. dezbatere | |||||
16 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
17 |
| înregistrat la Senat pentru dezbatere | |||||
18 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
19 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
20 |
| înregistrat la Senat pt. dezbatere | |||||
21 |
| înscris pe ordinea de zi | |||||
22 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
23 |
| înregistrat la Senat pt. dezbatere | |||||
24 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
25 |
| înregistrat la Senat pt. dezbatere | |||||
26 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
27 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
28 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
29 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
30 |
| în lucru, la comisiile permanente ale Senatului | |||||
31 |
| Comisia sesizatã în fond a depus raportul | |||||
32 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
33 |
| Respins de Camera decizională | |||||
34 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
35 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
36 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
37 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
38 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
39 |
| Anunţat în Plen, pt. exercitarea dreptului de sesizare asupra constituţionalităţii Legii | |||||
40 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
41 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
42 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
43 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
44 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
45 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
46 |
| Trimis la Cameră pentru dezbatere | |||||
47 |
| Respins de Camera decizională |
Apariții în mass media
Emisiuni TV
- Digi 24 (18 martie, aprilie, iunie, 9 iulie, 11 iulie a.c.)
- Realitatea TV (23 iunie și 2 iulie a.c.)
Radio
- https://rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-103633-calatorii-geopolitice-cu-vlad-alexandrescu
- https://europafm.ro/comitetul-unesco-decide-ce-se-intampla-cu-rosia-montana-romania-a-cerut-returnarea-dosarului/
- http://romania-actualitati.ro/solicitare_de_sanctionare_a_parlamentarilor_psd_care_au_ imbrancit_ziaristi-116801
- https://rfi.ro/mediu-103836-fost-ministru-cultura-vlad-alexandrescu-rosia-montana
- https://radioklass.eu/comitetul-unesco-decide-ce-se-intampla-cu-rosia-montana-romania-a-cerut-returnarea-dosarului/
Interviuri
- https://agerpres.ro/stiri/2018/07/19/alexandrescu-si-usr-crede-ca-legile-justitiei-trebuie-revizuite-in-parlament-in-acord-cu-recomandarile-comisiei-de-la-venetia--147732
- https://revista22.ro/70272197/vlad-alexandrescu-soluia-sistemului-psihiatrizarea-copiilor-instituionalizai.html
- Epoch Times Romania, 24 iunie a.c.
- http://romania-actualitati.ro/strategie_de_integrare_in_societate_a_copiilor_din_centrele_de_ plasament-114875
Preluări de pe facebook sau diverse articole
- https://agerpres.ro/viata-parlamentara/2018/06/26/vlad-alexandrescu-usr-ni-se-restrictioneaza-accesul-la-cetateni-ne-aflam-aici-intr-o-colonie-penitenciara--134554
- https://agerpres.ro/stiri/2018/06/07/vlad-alexandrescu-despre-mitingul-de-sambata-psd-nu-vede-exercitarea-unui-drept-ci-impunerea-obligatiei-de-participare--122632
- https://agerpres.ro/viata-parlamentara/2018/07/18/biroul-permanent-al-senatului-convocat-joi--147171
- http://formula-as.ro/2018/1308/accente-2/un-proiect-abandonat-rosia-montana-23510
- https://adevarul.ro/news/societate/senatorul-usr-vlad-alexandrescu-oprit-poarta-centrului-plasament-copii-robin-hood-vorbim-centru-copii-nu-inchisoare-1_5a9ab1c9df52022f752 bebdd/index.html
- http://epochtimes-romania.com/news/vlad-alexandrescu-parlamentul-tinut-la-picior-de-dragnea-tariceanu-manda-sesiunea-extraordinara-s-ar-putea-prelungi---276861
- https://digi24.ro/stiri/actualitate/politica/sedinta-a-conducerii-parlamentului-maine-seara-vlad-alexandrescu-ne-cheama-sa-decidem-ceva-dar-nu-stim-ce-planuiesc-966049
- https://digi24.ro/stiri/actualitate/jurnalist-german-ridicat-la-proteste-vlad-alexandrescu-a-realizat-un-documentar-despre-dragnea-950522
- https://digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dictatura-majoritatii-usr-nu-mai-are-voie-sa-invite-oameni-in-parlament-953457
- https://digi24.ro/stiri/diverse/unesco-amana-discutarea-dosarului-rosia-montana-956077
- https://romaniatv.net/petitia-toti-pentru-justitie-semnata-de-peste-142-000-de-oameni-ajunge-in-senat_401900.html
- http://evz.ro/dovada-blatului-psdi-usr.html
- https://timpolis.ro/peste-130-de-profesori-universitari-intr-o-scrisoare-deschisa-adresata-noului-ministru-al-educatiei-ne-a-consternat-pe-toti-faptul-ca-ati-minimalizat-nepermis-frauda-academica-inca-de-la-i/
- https://rfi.ro/presa-romaneasca-100895-psd-pregateste-pedepseasca-munca-adevarul
- http://ziare.com/rosia-montana/gold-corporation/rosia-montana-primise-deja-recomandarea-de-inscriere-in-patrimoniul-mondial-asa-ceva-nu-s-a-mai-intamplat-in-istoria-unesco-1516635
- http://zf.ro/politica/este-oficial-legea-privind-statutul-magistratilor-adoptata-de-senat-17225941
- http://business24.ro/articole/rosia+montana+retrasa+patromoniu+unesco+dancila
- https://hotnews.ro/stiri-politic-22496521-ministrul-culturii-chemat-parlament-dea-explica-pentru-oprirea-procedurii-includere-iei-montana-patrimoniul-unesco.htm
- https://stirileprotv.ro/stiri/politic/usr-se-plange-ca-mai-are-voie-sa-aduca-invitati-in-parlament-ne-aflam-intr-o-colonie-penitenciara.html
- https://g4media.ro/vlad-alexandrescu-asteptam-votul-comitetului-unesco-pentru-rosia-montana-inca-o-zi-romania-a-cerut-returnarea-dosarului-pentru-mai-multe-informatii.html
- http://epochtimes-romania.com/news/vlad-alexandrescu-revoltat-al-treilea-om-in-stat-ataca-frontal-nato-si-ue-la-televiziunea-de-casa---275460
- https://www.senat.ro/StiriSenatDetaliu.aspx?ID=54C7CF93-6BD9-498D-AF26-E8195AAAA853