Un terifiant raport privind situația copiilor instituționalizați se află de circa șase săptămâni pe masa Guvernului României. Până acum, Executivul nu a formulat vreun răspuns.

Documentul, finalizat în luna martie, a fost elaborat de senatorul USR Vlad Alexandrescu, în urma unei documentări care a durat circa un an și care a cuprins vizite în diferite centre din țară, discuții cu personalul centrelor, cu copiii instituționalizați sau cu membri ai organizațiilor neguvernamentale implicate în protecția copiilor.

Documentarea a stat la baza cărții ”Copiii lui Irod – Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului”, pe care Vlad Alexandrescu a lansat-o la ultima ediție a Bookfest.

Raportul reliefează existența unui adevărat spațiu concentraționar în centrele de plasament, unde violența este la ordinea zilei, tolerată și chiar practicată de personalul de îngrijire, un loc în care sunt aplicate pedepse corporale, se recurge la izolare după modelul penitenciarelor, se comit  abuzuri sexuale și un întreg șir de nedreptăți.

În raport se amintește de asemenea, despre folosirea pe scară largă și pe perioade îndelungate a tratamentelor cu medicamente neuroleptice, de tip Torendo sau Xanax, practici total nerecomandate în cazul copiilor.

Copiii care încearcă să se revolte împotriva sistemului sunt internați abuziv în spitale psihiatrice, o practică amintind de tradiția represiunii sovietice, larg reprodusă și în România comunistă.

Un alt aspect relevat în raport îl constituie încadrarea abuzivă a copiilor în diferite grade de handicap, ceea ce duce la scoaterea lor din sistemul învățământului de masă și integrarea în școli speciale.

Raportul ridică mari semne de întrebare și asupra practicii asistenților maternali. Deși aceasta pare o variantă preferabilă încadrării în centre de plasament, documentul vorbește despre abuzuri prezente și în această formă de asistență. În mediul rural, mulți copii sunt folosiți pentru muncă forțată. De asemenea, s-a constatat aplicarea unor pedepse corporale severe copiilor care refuzau practici religioase impuse de faliliile de asistență.

Raportul a fost înaintat premierei Viorica Dăncilă și mai multor ministere, dar Executivul nu a formulat vreun răspuns până acum, iar senatorul Vlad Alexandrescu spune că, în lipsa unei reacții, va cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

Am discutat despre acest raport, în emisiunea Decriptaj, cu senatorul Vlad Alexandrescu și cu scriitorul și medicul psihiatru Ion Vianu:

Categorii: Interviuri

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *