Parlamentul României a votat azi în unanimitate o declarație potrivit căreia România și cetățenii ei sunt și vor fi mereu de acord cu reunificarea cu Republica Moldova, atunci când cetățenii acesteia o vor dori. 

Bun, dar se împotrivește cineva unirii? Avem vreun politician care să susțină că trebuie să lăsăm Republica Moldova în grija Rusiei? Spune vreun parlamentar sau vreun ministru că basarabenii trebuie să rămână prizonieri în continuare sărăciei și oligarhilor? Ar refuza vreun politician cu vechime să se urce pe valul majoritar și să se proclame mare unionist numai cu scopul de a strânge voturi?
Ba sigur că nu, ar fi o sinucidere politică altfel. Politicianul român din vechea clasă politică îți va spune tot ce dorești să auzi. Se va uita la sondaje și precum cameleonul se va schimb asemenea lor. Dacă până acum câteva luni Republica Moldova nu exista în discursul lor, s-au trezit de curând într-o dimineață ca fiind vechi unioniști, pregătiți să se jertfească pentru reîntregirea neamului. 

FSN, actual PSD, care în 1990 îl gonea pe Regele Mihai din țară, plânge cu lacrimi de crocodil la moartea lui și cochetează cu transformarea României în monarhie. Tot PSD, pe vremea aceea FSN, făcea din România în 1991 singura țară fost-comunistă care semna un tratat de veșnică prietenie cu URSS. Astăzi, PSD denunță imperialismul sovietic și se interesează de soarta basarabenilor.

Da, este ușor să apari pe scenă în momentul oportun și să culegi aplauze, este ușor să strigi unire când există un consens. Dar lucrurile nu sunt nici simple și nici ușoare cu Republica Moldova. Corupția este mai răspândită ca oricând, sărăcia mai mare acum decât în trecut, sute de mii de tineri plecați peste hotare, oligarhia domină toată economia. Când vorbești de Transnistria, de trupele rusești staționate acolo, de regiunea autonomă a Găgăuziei, de populația rusă și de sentimentul anti-occidental, tabloul și mai cenușiu.

Are clasa noastră politică soluții la aceste probleme? Ce va face statul român dacă trupele rusești vor refuza să plece și vor rămâne în Transnistria pentru ” a menține pacea”? Ce măsuri vom lua pentru a evita un conflict violent între facțiunile de oligarhi moldoveni? Ce plan de investiții avem pentru a redresa economia din Basarabia? Suntem dispuși să plătim cu toții mai mulți bani la stat pentru a realiza convergența veniturilor românilor de peste Prut?

Mă-ndoiesc că unele partide au aceste răspunsuri. Nu au pentru că nu își imaginează că va fi nevoie să vină cu astfel de răspunsuri. Vor ține câteva discursuri în anul Centenarului, vor face promisiuni după care toate vor fi uitate.

Să fie clar, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de ajutor, iar România are o datoria de a acorda acest ajutor. De a aduce investiții, de a asista statul moldovean să continue reformele, să susțină financiar organizații non-guvernamentale și presa liberă, să combată propaganda rusească și să facă tot ce îi stă în putere să facă mai bună viața fiecărui cetățean moldovean. România a început mai demult să ia câteva astfel de măsuri, precum construirea grădinițelor sau acordarea de burse studenților moldoveni ce vin să studieze în România, dar nu este destul. România trebuie să facă mai mult. Mult mai mult!

Poate că nu e destul pentru unii să susținem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, poate că nu e destul de patriotic sau destul de emoțional, dar asta este direcția cea mai bună. Unirea și integrarea europeană sunt direcții convergente, nu opuse. Prioritatea trebuie să fie interesul cetățenilor moldoveni, bunăstarea și libertatea lor, dezvoltarea lor economică și socială și construirea unei democrații adevărate. Fără acest prim pas, nimic nu va putea fi realizat. Atâta timp cât este condusă de inși ca Plahotniuc sau Ddodon, atâta timp cât Rusia controlează politicienii, presa, serviciile de informații și chiar o parte din teritoriu, Republica Moldova nu fi nici în România, nici în Uniunea Europeană. 

A venit 2018. A venit vremea nu doar să vorbim despre Republica Moldova, ci să facem ceva pentru Republica Moldova. Să ne gândim mai mult la binele lor și să îi convingem cu timpul să fim iar împreună. A venit vremea faptelor, cea a vorbelor goale trebuie să ia sfârșit.

Foto: Hotnews

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *