Îmi este cât se poate de clar acum că nu voi fi lăsat să vorbesc liber cu TOȚI copiii din centrul „Robin Hood” din Sectorul 4, situat în aceeași clădire cu Secția 26 de Poliție, și din Centrul de primire băieți de la aceeași adresă. Începând de săptămâna trecută tot încerc să intru în acest centru de plasament și primiri urgențe pentru a-mi continua vizitele și tot ce presupun acestea. Însă, DGASPC Sector 4 îmi interzice mereu un lucru sau altul. O doamnă Mihaela Ungureanu îmi obstrucționează sistematic accesul în cele două centre și demersurile pentru a afla dacă tinerilor de acolo le sunt respectate toate drepturile și dacă pot avea o dezvoltare armonioasă.

Am făcut cerere de joi pentru vineri – nu se poate vineri, îmi răspund ei, pentru că nu e oportun și nu ne este clar scopul, faceți cerere vineri pentru sâmbătă. Fac cerere vineri pentru sâmbătă, nu pot intra cu consilierii mei sâmbătă, pentru că i-am menționat doar în cererea de joi pentru vineri. De altfel, deși mi se spusese că nu e oportun vineri pentru că sunt prea puțini copii, sâmbătă au fost acolo doar 13 din 33, respectiv 3 din 8, restul fiind plecați în „activități”.

Am făcut o nouă cerere săptămâna aceasta, de luni pentru joi, pentru a vorbi cu restul copiilor, iar răspunsul îl puteți vedea aici: https://goo.gl/24ix59. 

Clasicul joc al birocraților, ping-pong cu ironii în răspunsuri oficiale, baricadarea de fortăreață în spatele hârtiilor și deschidere instituțională zero. Nu cred că își mai are rostul să răspund unei astfel de țesături de inexactități și de pretexte, cu atât mai mult cu cât vineri, așteptând în fața porții, eram certat la telefon acea doamnă director, „dar ce căutați acolo? Ce treabă aveți în centru?”

Așadar, dacă eu nu pot intra în centru, atunci pot veni ei la mine – pe Bulevardul Aviatorilor, nr. 9, biroul meu parlamentar le stă la dispoziție. Am în echipa mea juriști, asistenți sociali, psihologi, care îi pot ajuta în problemele pe care le-au întâmpinat sau le întâmpină. Orice copil care a fost sau se află în centrul „Robin Hood” sau în Centrul de primire băieți de la aceeași adresă, dacă simte că are lucruri să îmi spună, este invitat să vină pentru a împărtăși din problemele lui și a căuta împreună soluții. Dacă nu poate veni, îl rog să îmi trimită un mesaj și vom putea comunica astfel.

Mi-am asumat să lupt pentru ameliorarea condițiilor din centrele de plasament și din asistența maternală, convins fiind că pretutindeni se află copii și tineri minunați care au și ei dreptul la fericire și dezvoltare personală, la fel cum au dreptul toți copiii din România, și exact asta voi face.

Voi depune orice efort este necesar ca să pot întreba pe orice copil instituționalizat din România la ce școală este înscris, ce specializări urmează, dacă îi place mâncarea, la ce oră se culcă, dacă este bătut, dacă îi este frică și dacă iese destul de des din centru, indiferent dacă unei doamne director sau alteia din DGASPC aceste întrebări li se par „curiozități personale irelevante”.

Și continui să cred că pentru a înțelege un copil și nevoile sale, e important să poți sta de vorbă cu el în modul cel mai simplu, mai uman și să pornești întotdeauna de la ceea ce spune el, nu de la uriașa birocrație confecționată în jurul lui, ce rămâne uneori neputincioasă în fața strigătelor lui de deznădejde și de ajutor.

Telefon și whatsapp: 0737 449 106 (Răzvan Bădău)
E-mail: vlad.alexandrescu@senat.ro
Mesaj privat FB


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *