În legătură cu înscrierea Peisajului cultural Roșia Montană în UNESCO, la 28 februarie, s-a încheiat intervalul de evaluare a dosarelor asupra cărora Comitetul Patrimoniului Mondial urmează să se pronunțe în sesiunea din vara acestui an.

Cum riscul ca o decizie a Comitetului Patrimoniului Mondial privitoare la Roșia Montană să fie amânată, astăzi, alături de Oana Bogdan, fostul secretar de stat care s-a ocupat, din partea Ministerului Culturii, de depunerea dosarului la UNESCO, în ianuarie 2017, și de Mihai Goțiu, care apără situl Roșia Montană de atâția ani, i-am adresat premierului Viorica Dăncilă, scrisoarea deschisă pe care o puteți citi mai jos:

Stimată Doamnă Prim-Ministru Viorica Dăncilă,

Ținem să vă adresăm această scrisoare deschisă referitoare la situația dosarului Roșia Montană. După cum sunteți deja informată, în iulie 2018 se va lua în dezbatere și se va decide în cadrul Comitetului Patrimoniului Mondial nominalizarea „Peisajului Cultural Minier Roșia Montană” pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Așa cum știți, inițiativa de a propune Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial a venit în urma cererii a zeci de mii de oameni, care și-au exprimat această dorință în nenumărate ocazii atât în mod nemijlocit, prin manifestații de stradă, cât și prin petiții și argumentări exprimate în presă și în articole de specialitate.

Depunerea dosarului la începutul anului 2017 în vederea includerii Peisajului Cultural Minier Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost o consecință firească a regimului de protecție de care situl se bucură încă din 1992 conform legislației naționale și a demersului deja declanșat în 2011, când situl a fost propus de Comisia Națională a Monumentelor pentru a fi inclus în Lista indicativă UNESCO. Atât decizia de a introduce Peisajul Cultural Minier Roșia Montană pe această listă indicativă UNESCO cât și întocmirea și depunerea dosarului în vederea includerii Peisajului Cultural Minier Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO au implicat munca susținută și expertiza a numeroși specialiști, care s-au achitat în mod exemplar de misiunea lor, România reușind de fiecare dată să răspundă profesionist și exemplar la toate termenele pe care le-a implicat această procedură până în prezent.

Lucrările de salvare, protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural din zonele protejate prin lege sunt de interes naţional. Ori statul român este suveran și are obligația să protejeze interesul public. În ciuda calendarului rămas, extrem de strâns, ne confruntăm cu lipsa unei transparențe necesare în dosarul Roșia Montană, ceea ce poate duce la suspiciuni de tergiversare din partea Guvernului. Din acest motiv, vă solicităm să ne oferiți informațiile referitoare la stadiul dosarului și la activitățile și acțiunile întreprinse de către ministerele responsabile pentru a înlătura orice urmă de suspiciune în această chestiune.

Sperăm să primim un răspuns lămuritor din partea dumneavoastră cât de curând și că acest răspuns va fi transparent și coerent cu acțiunile întreprinse de România în ultimii ani.

Vlad Alexandrescu senator USR, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relaţia cu UNESCO, fost Ministru al Culturii

Oana Bogdan, membru al Platformei România 100, fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii

Mihai Goţiu, senator USR

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *