Aflăm dintr-un comunicat de presă că Academia Română și Ministerul Culturii și Identității Naționale urmau să semneze vineri, 9 martie 2018, un protocol de colaborare între cele două instituții. Protocolul vizează înființarea unei structuri consultative numite „Senatul Culturii”, prin intermediul căreia Ministerul Culturii și Identității Naționale „va beneficia de consiliere de specialitate din partea Academiei Române în configurarea politicilor publice din domeniul culturii.”

Mai precis, acest „Senat al Culturii” ar urma să se ocupe de elaborarea unei Strategii Naționale în domeniul Culturii și să „colaboreze pentru asigurarea unui înalt nivel valoric și organizatoric manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri”. 
http://www.cultura.ro/protocol-pentru-infiintarea-senatului-culturii-intre-ministerul-culturii-si-identitatii-nationale

Ministrul Culturii ignoră astfel obligația legală de formulare a politicilor culturale, precum și mecanismul legal de dezbatere publică deschisă tuturor părților interesate, prevăzut de legea 52/2003 privind transparența decizională.

M-aș fi așteptat ca noul ministru al Culturii, George Ivașcu, să anunțe rezolvarea unei importante restanțe a anului 2017, și anume promovarea și adoptarea prin Hotărâre de Guvern a Strategiei pentru cultură și patrimoniu național 2016-2022. În decembrie 2016, strategia fusese finalizată, la capătul câtorva luni de amplă consultare publică cu sectorul cultural. Tot ce avea de făcut noul ministru era să pună strategia pe agenda unei ședințe a Guvernului, în vederea adoptării. 
http://www.cultura.ro/concluziile-dezbaterii-publice-strategia-pentru-cultura-si-patrimoniu-national-2016-2020

Este evident că haosul și incorența continuă să marcheze guvernarea PSD-ALDE în domeniul culturii, indiferent de titularul acestui portofoliu. După un an pierdut fără adoptarea unei strategii pentru cultură și patrimoniu național, al treilea ministru pesedist al Culturii anunță pur și simplu că renunță la responsabilitatea de titular al politicilor naționale în domeniul Culturii, pasând răspunderea unui organism consultativ ad-hoc, lipsit de bază legală și de autoritate administrativă.

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *