În timp ce PSD delirează despre „statul paralel”, își asmute totodată incompetența distructivă asupra sectorului neguvernamental. Societatea civilă deranjează Partidul-Stat, așa că trebuie pasămite pedepsită, prin propuneri legislative de inspirație putinistă.

Luni va intra în plenul Senatului această propunere scandaloasă a parlamentarilor Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, altminteri mari eroi ai luptei contra „statului paralel” și – pentru cine stă să-i asculte – apărători ai drepturilor fundamentale:

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L140&an_cls=2017

E vorba despre modificări ale Ordonanței 26/2000 (legea-cadru a asociațiilor și fundațiilor) prin care organizațiilor de utilitate publică li se va pune călușul în gură, pentru a nu mai avea îndrăzneala să critice guvernul și Partidul-Stat și nici pe exponenții acestora. Pentru prima oară în istoria recentă, o lege condiționează acordarea unor facilități pentru asociații și fundații de cenzurarea opiniilor critice față de guvernare. Într-un caz ipotetic, dacă acestea participă la o consultare publica în legătură cu o lege și critică un minister, și-ar putea pierde statutul de utilitate publică.

Nici măcar Guvernul Tudose nu a îndrăznit să dea un punct de vedere favorabil acestei aberații autoritariste aterizate parcă direct din Rusia lui Putin. Comisia pentru drepturile omului din Senatul României a dat, la rândul ei, un aviz negativ. A socotit probabil că a impune condiționări ce încalcă libertatea organizațiilor de a critica guvernarea afectează grav drepturile și libertățile constituționale.

Dar știm prea bine câtă ură există în Partidul-Stat pentru exprimarea critică față de o guvernare incompetentă și iresponsabilă. Așa că sunt convins că ortacii lui Dragnea și Tăriceanu nu vor ezita să voteze luni pentru a călca în picioare drepturile și libertățile unor cetățeni care fac ceva bun în această țară prin asociații și fundații.

USR se va opune cu fermitate acestei inițiative toxice, care dă în vileag intențiile autoritariste ale PSD și ALDE.

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *