Marea mită pentru CCR: superimunitate judecătorilor Curții Constituționale

Liderii PSD-ALDE încep să-și piardă răbdarea. După șansa ratată cu OUG 13, după accidente de parcurs cu legile Justiției la Curtea Constitutionala, acum liderii coaliției se mai lovesc de o problemă în drumul lor spre grațiere: Curtea Constituțională nu răspunde la comenzi. 

Fiind obișnuiți cu un ministru al Justiției care vine și din Japonia când e chemat și cu parlamentari dispuși să dea jos și 20 de premieri dacă e nevoie, vestea că CCR a întors legile Justiției la Parlament pentru motive de neconstituționalitate vine ca un trăsnet. Procesul lui Liviu Dragnea merge în continuare înainte și e posibil să avem și o condamnare în primă instanță în câteva luni: timpul nu mai are răbdare! 

Din acest motiv, coaliția PSD-ALDE a votat astăzi în Senat, camera decizională, o lege prin care dorește să ofere câteva favoruri Curții. Cea mai gravă modificarea este cea a articolului 66, prin care judecătorii Curții nu vor putea fi urmăriți penal, reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu acordul …tot al judecătorilor Curții Constituționale.

Mai exact, este nevoie ca două treimi dintre judecătorii CCR să voteze pentru ridicarea imunității unuia dintre colegii lor. Participă și judecătorul în cauză la votul asupra propriei imunități? Nu știm, legea în mod special nu precizează nimic în acest sens. Mai mult decât atât, cererea de ridicare a imunității către Curte o face ministrul Justiției, după ce este sesizat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ministrul nu este însă obligat să facă această cerere. Pesemne pentru că este este un om politic, iar decizia va fi tot una politică. 

Aceasta este cea mai fățișă încercare de a mitui Curtea Constituțională de până acum a unui partid politic. Superimunitatea dată la schimb pentru a lăsa drumul liber spre autograțiere.

Uniunea Salvați România va contesta această lege adoptată astăzi la CCR. Avem speranța că judecătorii Curții vor fi imparțiali și vor decide în sensul respectarii Constituției.

Categorii: Din plenVideo

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *