Statele Unite, cel mai important partener strategic al României, au transmis în această seară coaliției PSD – ALDE un mesaj fără echivoc, exprimat în termeni de o duritate rar întâlnită în limbajul diplomatic. Departamentul de stat constată cu îngrijorare că propunerile legislative aflate pe agenda Parlamentului „ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența sistemului judiciar în România”, avertizând totodată că schimbările propuse „amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani”. În încheiere, Departamentul de Stat „îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”.

Această luare de poziție a Statelor Unite vine la nici două săptămâni după ultimul raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, care sublinia îngrijorări cu privire la independența justiției, stagnarea reformelor și chiar regresul înregistrate în cele zece luni de guvernare PSD – ALDE.

Dacă PSD și ALDE nu dau doi bani pe vocea societății civile și a miilor de magistrați din România, ar putea, măcar în ceasul al doisprezecelea, să se oprească și să înțeleagă că e pe cale să calce linia roșie a încrederii care încă mai leagă România de partenerii noștri euro-atlantici. Orice pas necugetat mai departe va pune în pericol parteneriatele și alianțele de care depind șansele istorice ale țării noastre.

A continua aventura iresponsabilă a luptei împotriva justiției înseamnă o trădare a destinului euro-atlantic al României, de care Dragnea, Tăriceanu și ghemul de interese din jurul lor se vor face pe deplin responsabili.
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/11/275899.htm

Categorii: Luări de poziție

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *