USR şi-a atins ţinta: a strâns un milion de semnături în favoarea iniţiativei „Fără penali”. Iar vicepreşedintele USR Vlad Alexandrescu este convins că cifra finală va fi în mod cert mai mare din moment ce la partid vin în continuare liste cu semnături. reamintim că, potrivit legii, sunt necesare 500.000 de semnături pentru depunerea unei astfel de iniţiative legislative în Parlament.

Cifra de un milion este una simbolică pentru noi pentru că era nevoie de 500.000 de semnături şi iată că am strâns de două ori mai mult. Îmbucurător este şi faptul că oamenii continuă să ne trimită semnături, asta arată că iniţiativa a avut mare succes şi corespunde cu o aşteptare a oamenilor„, a declarat Vlad Alexandrescu pentru PSnews.

În ceea ce priveşte modificarea legislativă pe care o va promova USR în sesiunea parlamentară care începe pe 1 septembrie, Vlad Alexandrescu a precizat că este vorba despre „o modificare a Constituţiei care va prevede restrângerea accesului la funcţii alese a celor care au fost condamnaţi penal şi nu au trecut încă prin procesul de reabilitare prevăzut de lege„.

Alexandrescu a amintit că USR a făcut încă de la lansarea iniţiativei un apel de susţinere a ei nu numai către cetăţeni şi asociaţii civice, ci şi către toate partidele. Iniţial, doar Forumul German s-a alăturat, dar ulterior, pe lângă susţinerea civică, iniţiativa a fost semnată şi de membri ai unor partide, după cum afirmă liderul USR. Cum în prezent se vorbeşte foarte mult despre unificarea dreptei, Vlad Alexandrescu a precizat şi că partidul său va pune acest proiect pe masa negocierilor cu posibilii parteneri. „Cu siguranţă, una dintre condiţiile de colaborare va fi susţinerea normelor de integritate, de anticorupţie şi de transparenţă în administraţie. Va exista probabil o diversitate de programe şi păreri, dar de la această condiţie USR nu se va abate. Nu va accepta înţelegeri sau acţiuni comune fără respectarea acestor criterii de integritate şi anticorupţie„.

După doi ani de activitate parlamentară, Vlad Alexandrescu priveşte cu optimism, moderat ce-i drept, soarta iniţiativei „Fără penali”: „O propunere legislativă are o anumită viaţă a ei. Sunt propuneri legislative care stau în Parlament şi îşi aşteaptă succesul o anumită perioadă. Nu mă aştept ca această propunere să fie adoptată imediat, avem o majoritate care nu numai că nu sprijină anticorupţia dar şi sprijină modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale în sprijinul infractorilor. Sunt însă convins că această iniţiativă îşi va croi drum în legislaţia românească imediat ce acest lucru va fi posibil. Adică îndată ce vom avea o alternanţă politică„.

Material preluat din PSnews.ro

Categorii: Presa

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *