A treia sesiune parlamentară a actualei legislaturi a venit la pachet cu al treilea guvern PSD. De data aceasta premierul Tudose și-a depus mandatul, după ce colegii lui de partid i-au retras sprijinul politic. N-a mai fost necesară o moțiune de cenzură.

Premier a fost desemnată Viorica Dăncilă. Când credeam că mai rău nu se poate, politica românească reușește cumva să te surprindă.

Sesiunea aceasta, instaurarea dictaturii majorității a ajuns la final. Dezbaterea a dispărut de pe ordinea de zi, microfonul opoziției a fost tăiat, iar regulamentele camerelor decupate după voința majorității.

Din februarie sunt liderul de grup al Uniunii Salvați România din Senat. Alături de ceilalți 12 senatori ai USR și de consilierii noștri formăm un grup parlamentar ce săptămână de săptămână luptă în parlament pentru fiecare lege și amendament în parte.

Legile justiției, Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Legea manualului unic, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, Legea off-shore, Codul Administrativ, toate acestea sunt fronturi în care parlamentarii USR nu au dat un pas înapoi. Prin folosirea abilă a procedurilor și regulamentelor parlamentare, prin sesizările trimise Curții Constituționale, au trecut 6 luni de zile fără ca aceste legi să fie promulgate.

Le-am arătat românilor că Palatul Parlamentului ar trebui să fie al poporului, nu ar unor indivizi ce își urmăresc propriul interes. Am fost toți pentru justiție, am fost aproape de protestatarii care au ales să vină pe holurile Palatului Parlamentului ca să își exprime nemulțumirea față de actuala majoritate parlamentară, față de actualul guvern care este manevrat din umbră de președintele Camerei Deputaților.

Mesajele și acțiunile noastre au tras un semnal de alarmă că democrația se află în pericol! De la parlament și până la guvern, instituțiile sunt golite de conținut, iar puterea se concentrează tot mai mult la Înalta Poartă din Kiseleff.

Situația copiilor instituționalizați în centrele de plasament

De la începutul anului, o mare parte din atenția și resursele echipei mele s-a îndreptat către situația copiilor instituționalizați. Am mers în 17 centre de plasament din București și din țară pentru a vedea cu ochii mei condițiile în care trăiesc. Am fost în spitale de psihiatrie pentru că fenomenul psihiatrizării încă este prezent în societatea noastră. Am organizat dezbateri la grupul parlamentar USR Senat alături de tineri instituționalizați, de reprezentanți ai D.G.A.S.P.C., de asistenți maternali, de oameni din societatea civilă care cunosc fenomenul. Am avut o serie de întâlniri cu tinerii instituționalizați ce au dorit să-mi povestească despre abuzurile la care sunt parte ei și colegii lor. De fiecare dată când mi s-au semnalat abuzuri comise asupra copiilor aceștia, am acționat și am sesizat toate instituțiile abilitate, fie că vorbim de A.N.P.D.C.A, Avocatul Copilului, D.G.A.S.P.C și Parchetul de pe lângă Judecătoria județului unde s-a constatat abuzul. Ca urmare a unora dintre ele, autoritățile sesizate au luat măsurile necesare. Am avut întâlniri cu specialiști din domeniul psihiatriei, psihologiei, asistenței sociale și activiști din domeniul protecției drepturilor copilului.

Pe data de 24 aprilie am avut o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai D.G.A.S.P.C.-urilor din țară ca urmare a vizitelor efectuate în centrele de plasament și centrele de primire în regim de urgență. Am dezbătut despre problemele sistemului de protecție a copilului, care sunt aspectele unde eșuează în a-și îndeplini menirea și cum poate fi el îmbunătățit.

Alături de echipa mea am documentat totul într-un raport moral pe care îl voi lansa în toamna acestui an, un raport moral ce evidențiază lucrurile cutremurătoare din sistemul de protecție al copilului. Într-un amplu material publicat în Revista 22 am făcut deja publice fragmente ale acestui raport.

sursa foto evz.ro

Dosarul Roșia Montană în UNESCO

Înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO a fost pentru mine o cauză încă de la începutul acestei sesiuni. De când am aflat că Roșia Montană va fi discutată la sesiunea UNESCO din acest an cu recomandare de înscriere pe lista patrimoniului mondial, dar și că există riscul ca Guvernul să blocheze această înscriere, am adresat numeroase interpelări, scrisori deschise și invitații la discuții prim-ministrului și ministrului culturii. Lipsa oricărui răspuns din partea lor mi-a semnalat deja ceea ce urma să se întâmple la sesiunea UNESCO.

Între 27 iunie și 4 iulie, am participat, în calitate de senator, secretar al Comisiei UNESCO din Parlamentul României, la sesiunea Comitetului UNESCO de la Bahrain unde s-a dezbătut introducerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Toate statele participante au fost de acord cu recomandarea de includere pe care a făcut-o ICOMOS, până în momentul în care statul român, prin reprezentantul Ministerului Culturii, a cerut contrariul. Guvernul României s-a luptat cu toate mijloacele împotriva noastră, a pus interesele unei companii private și a propriilor buzunare deasupra intereselor naționale. Din fericire, Comitetul UNESCO nu a preluat toate formulările sugerate de reprezentantul Guvernului României prin care ar fi amânat reevaluarea dosarului până la finalizarea procesului de arbitraj. Astfel, România mai are încă o șansă de a înscrie situl Roșia Montană dacă redepune dosarul în termen de 3 ani. Am avut un rol activ în susținerea acestui amendament preluat de către UNESCO. Pe tot parcursul sesiunii am făcut informări pentru publicul și presa din România privind importanța includerii Roșiei Montane în lista UNESCO, privind stadiul dezbaterilor de la Bahrain asupra dosarului Roșia Montană precum și privind amendamentele propuse de Guvernul României și cele adoptate într-un final de UNESCO. După finalizarea sesiunii am explicat, prin numeroase interviuri date presei din România, consecințele deciziei luate de UNESCO, având în vedere faptul că Guvernul, prin vocea ministrului Ivașcu, a lansat o amplă campanie de dezinformare publică în privința dosarului Roșia Montană.   

Inițiative legislative

Chiar la începutul sesiunii parlamentare am introdus un amendament la Comisia pentru Învățământ de la Senat, la OUG 90 din 2017 (cea care blochează angajările în sectorul public), prin care sunt din nou permise angajările în Universități și în învățământul preuniversitar. Comisia și l-a însușit și a avizat favorabil proiectul de lege.

Pe data de 27 februarie plenul Senatului a adoptat proiectul de lege de modificare a O.G 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic. Sunt un co-inițiator al acestui proiect și modificarea O.G. 43/2000 a fost pentru mine o prioritate încă din timpul mandatului meu de ministru al culturii. Stabilirea rolul diagnosticului arheologic și al raportului de cercetare arheologică preventivă în procedurile de autorizare, redefinirea procedurii de descărcare de sarcină arheologică, dar și reglementarea mai strictă a accesului cu detectoare de metale şi utilizarea lor în siturile arheologice sunt numai câteva dintre modificările aduse O.G. 43/2000.

Am inițiat o lege pentru permiterea accesului publicului la toate tezele de doctorat, pentru a putea fi consultate atât la Biblioteca Națională, cât și online.

Am propus și trecut amendamente în Comisia de Învățământ pentru modificarea noii Legi a Academiei Române, prin care veniturile și bugetul instituției pot fi folosite numai conform statutului și legii, precum și direcționarea unei părți a bugetului Academiei către bursele doctoranzilor, Editura Academiei sau bibliotecile acesteia. Am reușit, de asemenea, să conving membrii comisiei să elimine articolul prin care se acorda Președintelui Academiei rang de ministru, iar vicepreședinților rang de secretar de stat.

De asemenea, amendamentul propus de mine la Legea privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanțării învățământului a fost însușit de Comisia de învățământ din Senat. Conform acestuia,  studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern.

Un alt proiect de lege la care am propus un amendament însușit de comisia Senatului a fost proiectul Guvernului de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Amendamentul obligă Ministerul Educației Naționale să realizeze programe educative pentru cadre didactice, părinți și copii, în vederea prevenirii violenței domestice, a hărțuirii și violenței sexuale, inclusiv prin organizarea de parteneriate școală – comunitate – familie.

Sesizări și plângeri privind distrugerea patrimoniului

Am sesizat organelor competente cazuri grave de abuz asupra unor monumente istorice sau clădiri cu importanță istorică valoroase pentru patrimoniul local. Din nefericire, starea patrimoniului multor orașe din România este într-o continuă degradare, iar presiunea dezvoltatorilor imobiliari și proiectele megalomanice de infrastructură ale administrațiilor iresponsabile duc zilnic la pierderi iremediabile pentru patrimoniul cultural. Am tras un semnal de alarmă privind intervențiile samavolnice din Grădina Cișmigiu, monument istoric de grupa valorică A, pentru introducerea unui nou sistem de iluminat. Am semnalat de asemenea un caz limpede de iminență a demolării unei clădiri reprezentative din orașul Fălticeni, o clădire în care a funcționat până în vara anului trecut cea mai veche maternitate din țară și care ar urma să fie demolată pentru a face loc unui supermarket.

Monitorizarea SRTV

În această sesiune parlamentară au ieșit la suprafață și abuzurile din TVR. Doina Gradea conduce SRTV fără pic de decență și își bate joc de cetățenii României pe bani publici. Am tras un semnal de alarmă privind reaua-credință, incompetența și lipsa de integritate de care a dat dovadă Președintele director-general al TVR, Doina Gradea. Plimbările pe tot mapamondul fără aprobarea Consiliului de Administrație al SRTV sau pumnul în gură pe care îl pune angajaților TVR care critică puterea sunt doar câteva exemple de abuzuri din televiziunea română pe care le-am semnalat. Voi demasca ferm și pe viitor persoanele imorale ce afectează interesul public în această instituție.

Sinteza activității parlamentare

Inițiative legislative
Declaraţii politice
Întrebări
Interpelări
Interpelări prim-ministru
Luări de cuvânt în plen
Moţiune de cenzură
Moțiune simplă

Inițiative legislative

1

L434/2018

Propunere legislativă pentru modificarea anexei nr.1 la Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

2

L370/2018

Propunere legislativă pentru completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr.101/2006

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

3

L369/2018

Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.114/1996 privind locuinţele

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

4

L368/2018

Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul de mediu

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

5

L367/2018

Propunere legislativă pentru instituirea Anului Cărţii în România

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

6

L366/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare

Trimis la Cameră pentru dezbatere

7

L365/2018

Propunere legislativă privind stimularea achiziţionării de cărţi sau cărţi în format electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

8

L364/2018

Propunere legislativă privind stimularea achiziţionării de cărţi şi cărţi în format electronic, necesare pentru elevi, în învăţământul preuniversitar

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

9

L363/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii bibliotecilor nr. 334/

2002 cu modificările şi completările ulterioare

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

10

L362/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare

Trimis la Cameră pentru dezbatere

11

L345/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente

în lucru, la

comisiile

permanente ale Senatului

12

L313/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.22 din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

13

L311/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal

Trimis la Cameră pentru dezbatere

14

B311/2018

Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal

înregistrat la Senat pt. dezbatere

15

B310/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

înregistrat la Senat pt. dezbatere

16

L310/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii adopţiei Nr.273/2004

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

17

B306/2018

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente

înregistrat la Senat pentru dezbatere

18

L286/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, pentru modificarea şi completarea Legii nr.500/2002 privind finanţele publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale

Trimis la Cameră pentru dezbatere

19

L255/2018

Propunere legislativă privind autorizaţia sanitară de funcţionare pentru cabinetele mobile de medicină dentară

Trimis la Cameră pentru dezbatere

20

B255/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente

înregistrat la Senat pt. dezbatere

21

L251/2018

Propunere legislativă pentru modificarea art.35 alin.(2) din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România

înscris pe ordinea de zi

22

L235/2018

Propunere legislativă pentru completarea art.180 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

Trimis la Cameră pentru dezbatere

23

B232/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.17 din 15 iulie 2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial Nr. 540 din 20 iulie 2015, cu modificările şi completările următoare

înregistrat la Senat pt. dezbatere

24

L227/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie

Trimis la Cameră pentru dezbatere

25

B224/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi a Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

înregistrat la Senat pt. dezbatere

26

L214/2018

Propunere legislativă pentru completarea art.5 alin.(1) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

Trimis la Cameră pentru dezbatere

27

L211/2018

Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal

Trimis la Cameră pentru dezbatere

28

L209/2018

Propunere legislativă referitoare la modificarea şi completarea OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea nr.265/2006, cu modificările şi completările ulterioare

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

29

L199/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii societăţilor nr.31/1990

Trimis la Cameră pentru dezbatere

30

L184/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011

în lucru, la comisiile permanente ale Senatului

31

L174/2018

Propunere legislativă pentru modificarea art.42, alin.(4) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor

Comisia sesizatã în fond a depus raportul

32

L136/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru abrogarea pct.25 al art.I din Legea nr.164/2016 pentru modificarea Legii cooperaţiei agricole nr.566/2004

Trimis la Cameră pentru dezbatere

33

L106/2018

Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale

Respins de Camera decizională

34

L102/2018

Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

Trimis la Cameră pentru dezbatere

35

L99/2018

Propunere legislativă pentru modificarea art.16, litera b) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat

Trimis la Cameră pentru dezbatere

36

L96/2018

Propunere legislativă privind înfiinţarea şi funcţionarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice

Trimis la Cameră pentru dezbatere

37

L86/2018

Propunere legislativă pentru completarea dispoziţiilor art.97 din Codul Fiscal

Trimis la Cameră pentru dezbatere

38

L85/2018

Propunere legislativă pentru modificarea unor dispoziţii din Codul Fiscal

Trimis la Cameră pentru dezbatere

39

L84/2018

Propunere legislativă pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi

Anunţat în Plen, pt. exercitarea dreptului de sesizare asupra constituţionalităţii Legii

40

L83/2018

Propunere legislativă pentru modificarea art.15 alin.(1) şi (2) din Legea cooperaţiei agricole nr.566 din 2004

Trimis la Cameră pentru dezbatere

41

L78/2018

Propunere legislativă pentru modificarea art.22 din Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici

Trimis la Cameră pentru dezbatere

42

L71/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali

Trimis la Cameră pentru dezbatere

43

L70/2018

Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanante

Trimis la Cameră pentru dezbatere

44

L69/2018

Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României

Trimis la Cameră pentru dezbatere

45

L68/2018

Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European

Trimis la Cameră pentru dezbatere

46

L61/2018

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici

Trimis la Cameră pentru dezbatere

47

L25/2018

Propunere legislativă pentru modificarea art.168 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011

Respins de Camera decizională

Apariții în mass media

Emisiuni TV

Radio

Interviuri

Preluări de pe facebook sau diverse articole